Καλωσόρισμα

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του Δήμου Ανωγείων.

Μια προσπάθεια να δώσουμε καλύτερη  πληροφόρηση στον επισκέπτη  για τον τόπο μας και ένα ακόμα βήμα  επικοινωνίας με τους δημότες μας. Επιδιώκουμε στη συνεργασία και την συμμετοχή των δημοτών στα κοινά και θέλουμε και μέσα απ' αυτή τη σελίδα να ακούσουμε τη γνώμη ,τις προτάσεις αλλά και την κριτική όλων, των δημοτών, των Ανωγειανών της διασποράς, των επισκεπτών μας, για να οδηγούμαστε σε  όσο το δυνατόν καλύτερες αποφάσεις.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης

Τ 'Ανώγεια είναι ένας τόπος με ιστορία και παράδοση. Και τα δύο  αυτά στοιχεία είναι ζωντανά. Τα αναγνωρίζεις στον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων τους και δεν είναι γραμμένα μόνο σε βιβλία. Γι΄ αυτό και τ΄ Ανώγεια είναι ένας τόπος που πρέπει να γνωρίσετε. 

 Η ιστορία του τόπου είναι γεμάτη αγώνες και θυσίες για την ελευθερία. Γεμάτη ηρωισμούς. Τα τρία ολοκαυτώματα το 1822 και το 1867 από τους Τούρκους και  το 1944 από τους Ναζί μαρτυρούν τον ηρωισμό και τις θυσίες των Ανωγειανών. Η έμπρακτη αλληλεγγύη, και το ψυχικό σθένος κράτησε όρθιους τους Ανωγειανούς και τις Ανωγειανές, αιώνες τώρα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες σ αυτό τον τόπο.                                                     

Η παράδοση του τόπου περνά από γενιά σε γενιά. Σαν τρόπο ζωής ,όχι μόνο σαν αφήγηση. Στη ντοπιολαλιά που τη συναντάμε αυτούσια στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου αλλά έρχεται  από πιο παλιά. Στην  κρητική μουσική και τη μαντινάδα, που υπηρετούν σπουδαίοι μουσικοί και μαντιναδολόγοι αναγνωρισμένοι και εκτός των ορίων των Ανωγείων και της Κρήτης με τη μεγάλη παρακαταθήκη του Νίκου Ξυλούρη. Στα έθιμα, της χαράς και της λύπης, που αποτελούν το απαράβατο τυπικό κάθε κοινωνικής εκδήλωσης, μέχρι και σήμερα.

Σε ένα τόπο όμορφο. Στον Ψηλορείτη, το βουνό που έκρυψε στα σπλάχνα του, Το Δία, τον πατέρα των θεών, στο Ιδαίο Άντρο. Το βουνό με την πανάρχαιη παρουσία και δραστηριοποίηση του ανθρώπου όπως δείχνουν οι ανασκαφές στη Ζώμινθο. Το βουνό που βρίσκεται στις ψυχές των ανθρώπων. Ο Ψηλορείτης ήταν πάντοτε, ο δύσκολος και περήφανος πατέρας, ο σοφός παππούς και ο αλληλέγγυος αδελφός του Ανωγειανού.  Ήταν ο χώρος δράσης και της Ανωγειανής γυναίκας. Που ήταν πάντα εκεί στα δύσκολα. Έμπνευση και αποκούμπι. Με την ανεξάντλητη καλλιτεχνική της έκφραση στα απλά καθημερινά καθήκοντα της. Στη μαγειρική, για να θρέψει την οικογένεια της με λιτά και υγιεινά μαγειρέματα, που έρχονται από την αρχαιότητα. Στην υφαντική, για να στολίσει το σπίτι της με εικόνες ζωής. Στα μοιρολόγια, στις αβάσταχτες στιγμές του θανάτου.

Δείτε την όμορφη φύση που όλες τις εποχές του χρόνου έχει τη χάρη της. Το καλοκαίρι και το χειμώνα. Με τον ήλιο και με τα χιόνια. Επισκεφθείτε τα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Σε ένα χωριό που καταφέρνει και διατηρεί τη ζωντάνια του, εκσυγχρονίζεται, φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και συνέδρια. Μα πάνω απ' όλα γνωρίστε τους φιλόξενους ανθρώπους και αφήστε τους να σας αποκαλύψουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Στις ενότητες που ακολουθούν μπορείτε να ενημερωθείτε για όσα χρειάζονται να ξέρετε φθάνοντας στην περιοχή μας. Καλωσορίσατε!

Μανόλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων